måndag 22 juni 2009

GD om danska grisar 21 juni

I söndagens Gefle Dagblad avdelning för Mat & Dryck:

Tvi för....
...den hänsynslösa hanteringen av danska grisar. Nyligen avslöjades vidriga förhållanden på flera danska svingårdar där man tränger samman stora besättningar på minimalt utrymme för att vinstoptimera. Tänk till vid köttdisken! Visst har du råd med svenskt fläsk, om inte annat så för djurens egen skull...


Här är min respons:

Tvi för...
... den skribent som i söndagens Mat & Dryck uppmanar oss att välja svenskt fläsk för "djurens egen skull".

För det första (för att citera GD 27/5):

"Inte bara danska grisar behandlas illa. Var femte svensk gris har plågsamma skador som ger anmärkning vid slakten." Och vidare: "Samma typ av skador som rapporteras i Danmark är vanliga även i Sverige, exempelvis lunginflammation, bölder, djupa bogsår, svansbitning och skador på ben och klövar."

För det andra:

De svenska grisarna skulle nog helst välja att inte bli uppätna alls utan få leva ett fullgott liv.

I stället uppmanar jag alla er vid köttdisken att välja något vegetariskt, för djurens egen skull.

2 kommentarer:

  1. Min insändare har dock inte kommit i tidningen ännu, kanske får skicka in den igen. Eller skicka den till AB.

    SvaraRadera
  2. Maria Markusson7 juli 2009 kl. 10:48

    I lördags kom äntligen min insändare i GD.

    SvaraRadera