torsdag 4 juni 2009

Cirkus Maximum 2/6

I tisdags var Cirkus Maximum i Gävle, så jag, Märi och Emma bestämde oss för att åka till Sätravallen och dela ut flyers. Trots att vi var ganska sena delade vi ut runt 150 stycken. Bara några få tackade nej. När alla gått in och cirkusen skulle börja vandrade vi runt i området med våra kameror. Vi såg hundar, hästar, gäss, kameler, grisar och elefanter. Cirkus Maximum är den enda cirkusen i Sverige som fortfarande har elefanter. Förra året hade de två stycken, nu var de tre. De stod och vankade i ett alldeles för litet tält: 16x10 meter. På bilden ser man att betarna är kapade. Antagligen för att elefanterna inte ska kunna skada varandra eller skötarna. Hästarna - det fanns många - stod i trånga bås. Tre stora grisar var ute i en hage. En av dem hade gått utanför det låga "stängslet". När vi stod där och tittade kom en skötare gående, han skulle hämta grisarna och upptäckte att en hade rymt. Då började han direkt svänga med spöet i luften för att skrämma grisen. Sedan piskade han den hårt. Under hotet av piskan lyckades han samla ihop grisarna och gick in mot tältet. Det var plågsamt uppenbart att dessa djur var vana vid piskan. Mannen var märkbart besvärad av att vi stod där med våra kameror. Tyvärr fick vi ingen bra bild.
Vi lämnar cirkusen med ännu större övertygelse om att cirkus inte är roligt för djuren på Cirkus Maximum. Och kampen fortsätter.


Ett tips! På lördag kl. 11 och 16 i Boulognerskogen (cirkustältet) kan man se Cirkusgymnasiets avslutningsshow helt gratis och djurfritt.

3 kommentarer:

  1. Detta låter hemskt inte konstigt att alla underar om cirkus slår sina djur! Det är en tjock lögn och att någon skulle piska grisen hårt för den rymt finns inte! Ja har själv jobbat på cirkus MED DJUR! Hästarna står i sina boxar bara några FÅ timmar innan show för att borstas fina! Annars får dem springa runt i stora hagar och leka. Elefanternas betar är kapade för att de är unga töser som gillar o bråka, det gör man för att dem inte ska skada varandra (de hade dem gjort ute i de naturliga också) men kommer en blod elefant in i manegen så är de skötarens fel o de finns inte en chans at han får förklara att elefanterna bråkat eftersom ni djuraktivister bara babblar skit. Ni förstör för cirkusarna. Skäms ni inte ens för att klaga på maximum som håller sina djur så fint! Ni borde skämmas.

    Ni borde söka jobb på cirkus som djurskötarte för att de hur det är! Det är inte alls som ni "byggt upp" SKÄMS

    Ni förstår inte att ni förstör för många människor och deras yrke..

    Hoppas ni tänker efter lite mer nu. Vist finns de skit i alla branscher ink cirkus men ni ska inte dra alla i samma smäll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur naiv är du!?!?!?!?! För det första: om de SÅG att han piskade grisen så är väl de mer trovärdiga än du som inte ens var där?

      För det andra: Jag tycker inte att det är någon tröst att, som alla som du skriver, att de inte MISSHANDLAR sina djur utan sköter om dem, utan att de överhuvudtaget hålls fångade här i Sverige istället för att ströva omkring i det vilda!! Att ha elefanter på cirkus är bara förskräckligt!

      Radera
  2. Jag är helt på Marias sida!!!
    Jag har sjäv sett djuren fara illa. Jag har själv gått bakom kulisserna för att ta reda på riktig fakta! Riktig fakta är att djuren far illa!!! Du som försvarar cirkus kanske sköter dig men allt för många gör det inte. Och var går gränsen för att det är "ok" att låta djuren leva på det här viset för att vi ska underhållas med elefanter som gör konster!! Fel Fel Fel!! Allt är så fel.Djuren hör hemma i naturen där de en gång kom från!

    http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4530

    http://www.ringlingbeatsanimals.com/bound-babies.asp

    SvaraRadera