onsdag 24 juni 2009

Ockelbo marknad 27 juni

I år är vi med på Ockelbo marknad, och vi kör ett "ambulerande" infobord. Vilket betyder att vi inte är stationära, utan vi kommer gå runt och dela ut material. Tanken var att vi skulle ha ett bord, men det funkade tyvärr inte på grund av att vi är för få, och för att vi tar oss dit med tåg.
Vi låter oss såklart inte nedslås av detta! Förmodligen kommer vi nå ännu fler på det här sättet :)

Tåget avgår 10:10 från Gävle centralstation, lördag 27 juni!

måndag 22 juni 2009

GD om danska grisar 21 juni

I söndagens Gefle Dagblad avdelning för Mat & Dryck:

Tvi för....
...den hänsynslösa hanteringen av danska grisar. Nyligen avslöjades vidriga förhållanden på flera danska svingårdar där man tränger samman stora besättningar på minimalt utrymme för att vinstoptimera. Tänk till vid köttdisken! Visst har du råd med svenskt fläsk, om inte annat så för djurens egen skull...


Här är min respons:

Tvi för...
... den skribent som i söndagens Mat & Dryck uppmanar oss att välja svenskt fläsk för "djurens egen skull".

För det första (för att citera GD 27/5):

"Inte bara danska grisar behandlas illa. Var femte svensk gris har plågsamma skador som ger anmärkning vid slakten." Och vidare: "Samma typ av skador som rapporteras i Danmark är vanliga även i Sverige, exempelvis lunginflammation, bölder, djupa bogsår, svansbitning och skador på ben och klövar."

För det andra:

De svenska grisarna skulle nog helst välja att inte bli uppätna alls utan få leva ett fullgott liv.

I stället uppmanar jag alla er vid köttdisken att välja något vegetariskt, för djurens egen skull.

fredag 19 juni 2009

Glad Midsommar!

Vi som vet vet ju att Midsommarfirande is all about the food... i alla fall vi som är matvrak. Därför vill vi tipsa om Veganvrak-bloggen, skapad av Sara Rudenmo, en riktig matälskare. Sara är också ena halvan av fanzinet Grönsakslandet och en av dem som ser till att Gästrike-Hälsinge Nation i Uppsala serverar veganskt på sina fikor och annat. Dessutom har hon varit vegan i 10 år. I'm a fan.

Bloggen är en guldgruva av grymma recept, särskilt när det gäller efterrätter som kan vara lite krångliga att få till när man är vegan. I kväll ska vi äta pannacotta, och det skulle vi ha gjort oftare om vi bara hade vetat hur enkelt det var! Här finns receptet. Skönt att man inte behöver krångla med agar agar...

Till middag ikväll äter vi två sorters sill, bönor i senapssås, färskpotatis, tomatsallad och Pizza-Pizza tofu filé (i brist på tzayspett som var slut på Ica Maxi).

I går fyndade vi rejält på nyöppnade Citygross. Vi hittade Ben & Jerry's Mango Berry Swirl och Jamaican Me Crazy, två veganska sorbeter! Jamaican Me Crazy fick följa med oss hem. Sedan hittade vi världens godaste glass (som vi tidigare bara kunnat köpa i Malmö eller Sthlm) nämligen Lovice!! Om du inte smakat måste du prova! Med denna glass kan du lura vilken köttis/blandis som helst, för den är helt fri från den typiska Tofuline-sojabismaken. Sorterna som fanns inne var blåbär, jordgubb, vanilj & choklad och vanilj & lakrits. Finns en grymt god som heter nougat & choklad, men den var såklart slut. Hittade också nya Yosa Vanilj (0,5 l).


fredag 5 juni 2009

Glöm inte att rösta på söndag!

På söndag 7 juni är det dags för EU-val, och som tur är har Djurens rätt skickat ut en enkät till partierna för att se hur de ställer sig till djurrättsfrågor (och djurskydd ;P) och även arrangerat en debatt den 10 maj där Carl Schlyter (MP), Mikael Gustafsson (V), Marit Paulsen (FP), Ella Bohlin (KD), Susanna Haby (M) och Leif Danielsson (JL) deltog. Här kan du läsa om och lyssna på delar av debatten. Djurens rätt har rankat partierna och gjort rekommendationer på bra kandidater. Förstahandsvalet är Miljöpartiets Carl Schlyter, som varit drivande när det gäller djurfrågor. På andra plats kommer Mikael Gustavsson från Vänsterpartiet, även han engagerad inom djurfrågor.

"En röst på miljöpartiet är extra angelägen eftersom de har inom räckhåll att få två platser i parlamentet. I opinionsundersökningarna ligger Vänsterpartiet stabilt på ett mandat. Riskerar knappast att tappa det, har knappast chans att få ett andra."

Här finns rankningen av partierna. Här finns toppkandidaterna. Här finns ytterligare kandidater och resonemang.

Lägg din röst för djuren på söndag!

torsdag 4 juni 2009

Cirkus Maximum 2/6

I tisdags var Cirkus Maximum i Gävle, så jag, Märi och Emma bestämde oss för att åka till Sätravallen och dela ut flyers. Trots att vi var ganska sena delade vi ut runt 150 stycken. Bara några få tackade nej. När alla gått in och cirkusen skulle börja vandrade vi runt i området med våra kameror. Vi såg hundar, hästar, gäss, kameler, grisar och elefanter. Cirkus Maximum är den enda cirkusen i Sverige som fortfarande har elefanter. Förra året hade de två stycken, nu var de tre. De stod och vankade i ett alldeles för litet tält: 16x10 meter. På bilden ser man att betarna är kapade. Antagligen för att elefanterna inte ska kunna skada varandra eller skötarna. Hästarna - det fanns många - stod i trånga bås. Tre stora grisar var ute i en hage. En av dem hade gått utanför det låga "stängslet". När vi stod där och tittade kom en skötare gående, han skulle hämta grisarna och upptäckte att en hade rymt. Då började han direkt svänga med spöet i luften för att skrämma grisen. Sedan piskade han den hårt. Under hotet av piskan lyckades han samla ihop grisarna och gick in mot tältet. Det var plågsamt uppenbart att dessa djur var vana vid piskan. Mannen var märkbart besvärad av att vi stod där med våra kameror. Tyvärr fick vi ingen bra bild.
Vi lämnar cirkusen med ännu större övertygelse om att cirkus inte är roligt för djuren på Cirkus Maximum. Och kampen fortsätter.


Ett tips! På lördag kl. 11 och 16 i Boulognerskogen (cirkustältet) kan man se Cirkusgymnasiets avslutningsshow helt gratis och djurfritt.

måndag 1 juni 2009

Riksstämman 2009

Jag och Märi blev Gävle-Sandvikens ombud till Riksstämman i år, och det var med skräckblandad förtjusning som vi åkte tåg till Kalmar, tyngda av den oerhörda äran och ansvaret. När vi väl kom dit visade det sig inte vara så himla farligt. Vi hade ändå förväntat oss något ännu rörigare, för lite rörigt var det. Men vad kan man göra när stadgarna ser ut som de gör... Hur som helst var det riktigt trevligt. Roligt att träffa alla människor som driver Djurens rätt framåt. God mat, särskilt på fredagens grillkväll. Lite besviken på maten överlag dock.

Det som var den riktiga upplevelsen på stämman var egentligen själva förhandlingarna, och hur bra det kändes att få vara med och påverka hur vi ska jobba i framtiden.

Många viktiga beslut togs efter långa debatter, t.ex. beslutades att vi ska återgå till att kalla oss djurrätts- och djurskyddsorganisation (till mitt personliga förtret) och att medlemsavgifterna ska höjas. Vi valde också styrelse och ordförande (Alexandra blev återvald!). Ett annat viktigt beslut var att rikstämman numera kommer hållas vartannat år.



Vinnarna av Guldråttan 2009 tillkännagavs: Astrid och aporna & Goodstore!

Vi diskuterade också nätaktivism under fredagen i workshops med Tina Hogevik och Leo Mille, det var kul eftersom vi kommit igång med det i och med att vi startat den här bloggen. Det ska bildas en grupp för det här, så vi skrev upp oss. Temat för 2009-2010 är dessutom aktivism! Jättebra, tycker jag. Hemsidan ska omarbetas och göras ännu bättre. Vi vill ha ett grymt forum för oss aktiva! Vi måste fylla tomrummet efter vegan.nu nu!

Tzay, vegomjölk och glass

Lite goda nyheter först, nämligen att ICA Maxi i Gävle har fått in tzayspett i sortimentet igen! Tydligen har de varit restade under en längre tid. Kul att butikerna vill satsa mer på vegetariska alternativ. Ica Maxi hade också Tofulines nya Banan & Chokladglass som var helt underbar.... den smakar Banana Skid!

Dessutom firar vi (?) Mjölkens dag idag här i Sverige och världen över... och då kan ju vi veganer passa på att fira att det finns så många goda alternativ till komjölk! Närmare bestämt 50 stycken! Kolla in Vegolistan för mer info. Mjölkfrämjandet uppmärksammar såklart Mjölkens dag genom att spela på våra hjärtsträngar för att få oss att dricka mer komjölk för miljöns skull, för barnens skull och jag vet inte allt... det är ju rotat i "vår folksjäl"! Men ändå dricker svenska folket allt mindre komjölk, för vi har ju glömt hur gott det är (?!). Pinsamt, Mjölkfrämjandet.
När vi ändå talar om mjölk kan jag passa på att berätta att jag provat Coops nya havremjölk - och den var jättegod!