"Tycker du om att äta kyckling? Tycker du små kycklingar är gulliga? Då måste jag utfärda en ordentlig varning innan du kollar in det här undersökande reportaget från en 'kycklingfabrik'."
Detta kunde vi läsa i Nanok Bies "Dagens internet" i dagens Metro. Här finns youtube-klippet han refererar till. Nanok menar att alla borde titta på det här klippet, oavsett om man äter kyckling eller inte. Han skriver inte ut varför han tycker så, men man kan ju anta att han precis som jag tycker att det är avskyvärt hur dessa små kycklingar behandlas. Klippet kommer från den amerikanska organisationen Mercy For Animals som infiltrerat ett "hatchery" (kläckeri). Klippet visar hur hankycklingar separeras från honkycklingarna och mals ned levande, eftersom hankycklingarna inte är lönsamma för industrin. Detta är, enligt berättarrösten, standard.
"Ser det ut såhär i Sverige?" undrar Bie. Svaret är ja.
Jag uppmanar Nanok att läsa Djurens rätts rapport "Hönan eller ägget" sidan 15:
"När kycklingarna i äggindustrin hackar hål på äggskalet och för första gången tar sig en titt på världen befinner de sig inuti en kläckningsmaskin på ett av landets cirka tio kläckerier. Under det första dygnet könssorteras kycklingarna. Hanteringen sker på löpande band. Specialtränade personer sorterar flera kycklingar i sekunden genom att kolla efter speciella tecken på vingarnas dun som avslöjar kycklingens kön. Är det en tuppkyckling far den direkt ner i en kvarn för avlivning genom ”maceration”, vilket betyder nermalning levande. Omkring 5 miljoner kycklingar dödas på detta sätt i Sverige varje år."
Nu finns även ett klipp från Djurens rätt som visar hur kycklingar inom den svenska industrin behandlas under sina sista minuter i livet. Här.
Kyckling på fredag?
Jag undrar om han är vegetarian...
SvaraRadera