måndag 30 november 2009

Möte 1 december

Nu är det dags för möte igen i lokalavdelningen!
Tisdag 1 december kl. 18:30 i Studiefrämjandets lokaler på Norra Köpmangatan 12A i Gävle.

Vi tar upp aktuella händelser, planerar och bestämmer kommande aktiviteter. Välkomna!

tisdag 17 november 2009

Lush-återbäring


I love Lush!
Sortimentet är 100 % icke-djurtestat, och 76 % av produkterna är veganska!

Från och med 1 november och fram till julafton får man återbäring på allt man handlar på Lush. Sparar man sina kvitton från den tiden får man rabatt i procent nästa år! Handlar du för 500 kr får du 15 % rabatt vid ett köptillfälle, och för 1000 kr får du 25 % osv. osv. På hemsidan finns mer info! Passa på att handla presenter till dina nära och kära, och till dig själv. Själv har jag laddat upp för hela året :) Och, nej, jag är inte på något vis sponsrad av Lush...

söndag 15 november 2009

Veganskt julbord i Uppsala!

Man får ta sig till Uppsala och Gästrike-Hälsinge nation på Trädgårdsgatan 9 för att åtnjuta en helt veganskt julbord i 2 GRÖNA RUM OCH KÖKs regi.
Söndag 20 december är datumet, och julbordet är öppet för alla. Anmälan senast 14 december, kostnad 250 kr. Läs mer här.

Ny Vegomässa i Stockholm 5 december!

Nu är Vegomässan tillbaka! Och lite närmre än Malmö den här gången :)
Temat är magisk jul , och förutom alla fantastiska utställare är programmet fullsmockat med inspirerande föredrag. Ett tips: Nina Andersson (vår husgudinna!), författare till Vegolandet Veganias kokbok, berättar om hur man förvandlar sitt julbord till ett mer djurvänligt sådant. Kan det vara nya Vegania-kokboken som ska lanseras på mässan??
Ett måste är att lyssna på dietisten Kåre Engströms föredrag om komjölksmyter. Hela programmet finns här.

Vi ses där!

tisdag 3 november 2009

Möte ikväll!

När: tisdag 3 november kl 18:30
Plats: Studiefrämjandet, Norra Köpmangatan 12A

Den som känner sig manad kan även få reda på mer om länets planerade rovdjursdecimering då vi har blivit inbjudna in till Jägarskolan för att vara med och lyssna på information från ansvarig rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Alla intresserad har alltså tillfälle att få reda på hur rovdjurpolitiken praktiskt kommer att se ut i vårat län och förstås ställa frågor runt detta.

Akutellt för avdelningen:
Den nationella tidningsutdelningen fredagen den 13 november. Hur många blir vi som delar ut tidningen Djurens Rätt? Hör snarast av dig om du vill hjälpa till.

Eventuellt kan vi medverka på Joe Hill festivalen på Sjömanskyrkan samma helg med bokbord. Finns det nåt intresse?

Fredagen den 27 november är det Pälsfriafredagen. Ett förslag är visa filmen "The Witness" gratis för allmänheten och bjuda på vegofika. Men var kan vi isf visa filmen?? Alla förslag välkomnas!

Välkommen!

Hälsar vår ordförande i lokalavdelningen Gävle-Sandviken Veronika Theodoridoy

Efterlyses: Helvegetariskt julbord

En läsare av konsumentreporter Magnus Lundquists krönikor och artiklar i GD efterlyser ett vegetariskt julbord. Det är vi fler som gör!

Ett helt vegetariskt julbord där den som varken äter ägg eller mjölk ändå tycker att det känns värt pengarna. Se det som en utmaning, alla restaurangägare. Det behöver inte handla om en stående meny utan räcker gott med ett enstaka, utannonserat tillfälle. GD 2/11

I det här fallet används ordet vegetariskt i sin rätta betydelse, dvs. livsmedel utan animaliska ingredienser. Vilket ju är lika med vegan! Hoppas någon eller några restauranger nappar. Magnus lovar ju till och med gratis reklam! Det lovar förresten jag med - här på bloggen.

söndag 1 november 2009

Djur är inte kläder

Team Sportia på Hyttgatan i Sandviken har, med en pratare utanför butiken, stoltserat med att de är en pälsfri butik. Dock finns inte företaget med på pälsfria listan. Team Sportia har en djurrättspolicy på sin hemsida, där kan man läsa att företaget tar avstånd från mulesing och att dun plockas från levande fåglar, till exempel.

Päls från djur som endast fötts upp för sin päls används ej i sortimentet. Vi tar därmed avstånd exempelvis från päls som kommer från djur uppfödda på farm. Sortimentet med produkter som har detaljer från päls är också ytters begränsat!

Här finns en artikel om Team Sportia av Djurrättsalliansen. Hur står det egentligen till med Team Sportia och päls?